22 Αυγ 2009

Thinking out of the box

Έχω ένα κομμωτήριο στην Θεσσαλονίκη συνεταιρικά με 2 εξαιρετικούς ανθρώπους την Μαρία και την Χρύσα. Η πορεία μας μέχρι να γίνουμε επιχειρηματίες είναι νομίζω η πορεία που έχει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών κομμωτηρίων. Σπουδάσαμε σε μια σχολή, παρακολουθήσαμε πολλά σεμινάρια και εργαστήκαμε αρκετά χρόνια σε κομμωτήρια. Όταν νιώσαμε έτοιμοι ξεκινήσαμε την δική μας επιχείρηση.
Στα εγκαίνια του κομμωτηρίου ο παππούς μου μας πήρε σε μια άκρη και μας είπε μια ιστορία. Όταν ξεκίνησαν να μένουν μαζί με την γιαγιά (τονίζοντας ότι αυτό έγινε μετά τον γάμο τους, κλείνοντας το μάτι στις συνέταιρους μου) παρατήρησε το εξής. Όταν η γιαγιά μαγείρευε κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο , έψηνε σε άλλο ταψί τις πατάτες και σε άλλο το κοτόπουλο. Ρωτώντας την γιατί τα ψήνει σε δυο διαφορετικά ταψιά και δεν τα κάνει σε ένα μαζί, εκείνη του απάντησε ότι έτσι το μαγείρευε και η μητέρα της.
Την επόμενη μέρα πίνοντας καφεδάκι με την πεθερά του μια και τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους, της έκανε την ίδια ερώτηση. Εκείνη απάντησε ότι έτσι μαγείρευε το κοτόπουλο με πατάτες και η μητέρα της. Αργότερα σε μια οικογενειακή γιορτή που ήταν παρών και η γιαγιά της γυναίκας του, της κάνει την ίδια ερώτηση. Εκείνη ακμαιότατη αν και 98 χρονών του είπε ότι παλιά κάθε μεσημέρι μαγείρευε και για τους εργάτες που δούλευαν για λογαριασμό του άντρα της. Επειδή ήταν πολλοί και ένα ταψί δεν έφτανε, χρησιμοποιούσε δύο. Ένα για το κοτόπουλο και ένα για τις πατάτες.
Τελειώνοντας την ιστορία, μας αφήνει μόνους και εμείς γελάμε συγκαταβατικά πιστεύοντας ότι είναι ανέκδοτο «παλιάς κοπής» και δεν το αναφέραμε ξανά. Το κομμωτήριο τα πρώτα 3 χρόνια είχε σταθερή αύξηση πελατών και τζίρου και ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Από τον τέταρτο χρόνο άρχισε να δείχνει σημάδια στασιμότητας έχοντας καλούς τζίρους αλλά πολλά έξοδα και λιγότερους νέους πελάτες. Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε ακόμη σκληρότερα. Το αποτέλεσμα ήταν μια μικρή βελτίωση όμως αυτά που μένανε στην τσέπη μας δεν αξίζανε όσο η κούραση από την προσπάθεια.
Μια Κυριακή πίνοντας καφέ και ψάχνοντας στο internet διαβάζω την φράση “out of the box”, αγαπημένη φράση των αμερικάνων, που σημαίνει σκέψου με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκέφτεσαι ως τώρα. Στο μυαλό μου ήρθε η ιστορία του παππού στα εγκαίνια. Τότε κατάλαβα ότι δεν μας έλεγε κάποιο ανέκδοτο αλλά μια πολύτιμη συμβουλή για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την επιχείρησή και την ζωή μας . Αν σκεφτόταν διαφορετικά η γιαγιά μου και δεν επαναλάμβανε, χωρίς να σκεφθεί τον λόγο, αυτά που έμαθε από την δική της μαμά, θα είχε λιγότερα ταψιά να πλύνει και πιο νόστιμες πατάτες γιατί θα έπαιρναν γεύση από το κοτόπουλο. Ακολουθώντας την συμβουλή του λοιπόν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε καινούργιες ιδέες και σταματήσαμε να αναπαράγουμε ή να βελτιώνουμε μόνο αυτά που μάθαμε στην σχολή που τελειώσαμε, στα σεμινάρια που παρακολουθήσαμε και στα κομμωτήρια που δουλέψαμε.
Αυτός ο τρόπος σκέψης βοήθησε ώστε το κομμωτήριο να αποκτήσει τη φήμη του πιο μοντέρνου και πρωτοποριακού κομμωτηρίου στην περιοχή μας και φυσικά εμάς μας έκανε να έχουμε περισσότερα κέρδη και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αν λοιπόν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε οικονομικό αδιέξοδο ή δεν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο για σας και τους ανθρώπους που σας χρειάζονται περισσότερες ώρες δίπλα τους, ξεχάστε αυτά που γνωρίζατε μέχρι τώρα (κρατώντας φυσικά τα θετικά) και προσπαθήστε να λύσετε τα προβλήματα του κομμωτηρίου σας με νέους τρόπους. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά αφού δεν έχετε βρει λύσεις μέχρι τώρα τι έχετε να χάσετε απλά προσπαθώντας να σκέπτεστε “OUT OF THE BOX” ;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο haircut.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: